Zelf je badkamer plaatsen in 5 stappen
Je wil graag zelf je badkamer plaatsen omdat je een handige Harry bent of om de kosten te drukken, maar weet niet zo goed hoe eraan te beginnen? Wij helpen je graag met een 5-stappenplan zodat je de badkamer van je dromen zelf kan installeren.
1. Plattegrond maken
Beslis eerst waar in je woning de badkamer zal komen en bekijk hoeveel ruimte je hier hebt. Maak dan een plattegrond waarin je de afmetingen zet van sanitaire toestellen, meubels enz. Op die manier zie je hoeveel ruimte alles zal innemen, hoeveel ruimte je overhoudt en waar je alles het best plaatst in je badkamer. Vergeet geen rekening te houden met de draairichting van deuren en ramen en de plaats waar radiatoren, stopcontacten en aansluitpunten voor verlichting zullen komen.
Het is ook een goed idee om een aparte tekening per kamermuur te maken zodat je de hoogtes van je sanitaire toestellen en badkamermeubels kan weergeven.
2. Sanitaire leidingen en afvoerbuizen plaatsen
Nu je de plattegrond van je badkamer hebt kan je alle sanitaire leidingen en afvoerbuizen voor water en verwarming beginnen plaatsen. Raadpleeg hiervoor de technische productfiches van de gekozen toestellen. Zo kan je de leidingen op de correcte plaats voorzien.
Enkele tips:
- Hou deze leidingen zo kort mogelijk om energie te besparen en sneller warm water te krijgen.
- Leg de buizen niet in een hoek van 90 graden want dan heb je meer kans op verstoppingen door bv haar en zeepresten.
- Het is een goed idee om een foto te nemen met je smartphone als je de leidingen gelegd hebt. Als je later toch zou moeten breken, dan weet je waar de leidingen liggen en kan je het breken tot een minimum beperken.
3. Muren en plafond bezetten
In een badkamer moet je met aangepast materiaal aan de slag gaan omdat het een vochtige ruimte is waar barsten, vochtplekken of schimmel geen kans mogen krijgen.
Er zijn 2 mogelijkheden voor het bezetten van de muren en het plafond van je badkamer, namelijk bepleistering of vochtbestendige gipskartonplaten. Voor de muren waar later tegeltjes op geplaatst worden, kies je best voor cementmortel omdat dit meer waterbestendig is.
Check voor je begint te bezetten eerst of de thermische isolatie goed is en of je geen vochtproblemen hebt want dat vergt een specifieke aanpak.
4. Vloer- en wandbekleding plaatsen
Je kan kiezen uit verschillende soorten vloerbekleding voor de badkamer zoals tegels, parket, laminaat, gietvloer en meer. De ene vloerbekleding is meer aan te raden dan de andere omdat het om een vochtige ruimte gaat.
Een tegelvloer geniet vaak de voorkeur in de badkamer, hierin is een groot aanbod en is er dus voor ieder wat wils. Als je voor parket of laminaat kiest, let dan zeker op voor de juiste materiaalkeuze als je ook vloerverwarming plaatst.
Voor de muren kies je best tussen tegels of verven. Tegels zijn duurder, maar ogen wel mooi en geven een echt badkamergevoel. Schilderen daarentegen is goedkoper en geeft je de mogelijkheid om na een aantal jaren voor een nieuw kleurtje te kiezen. Uiteraard kan ook een combinatie van beide. Je kan tegels in je douche en rond je bad plaatsen en de rest van je badkamer schilderen.
5. Sanitaire toestellen plaatsen en aansluiten
Nu is het tijd om het warmwatertoestel, de sanitaire toestellen en accessoires te plaatsen. Afhankelijk van je ontwerp is het mogelijk dat sommige sanitaire toestellen geplaatst worden voor de bekleding (bv. een ingesloten bad of douche). Plaats je bad, douche, lavabo en/of toilet volgens je plattegrond en plaats vervolgens de accessoires zoals een wc-rolhouder, handdoekrekje enz.
Als je deze 5 stappen volgt, kan je perfect zelf je badkamer plaatsen.
Smaakt naar meer?
Laat hieronder je gegevens achter en download de gratis badkamerbrochure.
Klaar om aan de slag te gaan?
Overtuigd dat je perfect zelf je badkamer kan plaatsen? Maak een afspraak in één van onze toonzalen en we zorgen voor een droombadkamer op maat van jouw nieuwbouwproject of renovatie.