Tips & tricks om zelf de afvoer van je sanitair te installeren

Tips & tricks om zelf de afvoer van je sanitair te installeren

badkamer momento inbouwkranen met onderbouwkasten


Een goede afvoer van je sanitair is nodig zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. Ga je zelf bouwen en wil je ook je sanitair en de afvoer zelf installeren? Dan geven we graag een aantal tips mee.

Afvoer douche

De afvoer van je douche is een belangrijke taak als je niet constant in een plas water wil staan terwijl je doucht. Je hebt een afvoerplug nodig om op de douchebak te bevestigen, een sifon voor aan de onderkant van je douchebak en een afvoerbuis die je aan deze sifon bevestigt.

Let op: voor een goede afwatering moet er genoeg niveauverschil zijn. De afvoer van je bad en douche kan je ook combineren. Let er dan op dat de diameter van de buis zeker breed genoeg is.

Afvoer WC

Om ervoor te zorgen dat je toilet alles afvoert is het aangewezen om de afvoer kort en met weinig bochten te installeren. Hou er rekening mee dat de plaats van de afvoerbuis kan verschillen bij een duoblok toilet, staand toilet of hangtoilet. Een hangtoilet heeft altijd een afvoer in de muur, bij de andere 2 soorten toiletten kan dit verschillen.

Afvoer wastafel

Bij het plaatsen van de afvoer van je wastafel of lavabo heb je steeds een sifon nodig om geen geurhinder te krijgen. Check altijd eerst of de sifon qua afmetingen past bij je wastafel. Er zijn verschillende soorten sifons waaruit je kan kiezen voor de afwatering van je afvalwater.

  • P-sifon: Bij deze sifon stroomt het water horizontaal weg.
  • S-sifon: De ‘S’ geeft de vorm van de sifon al aan, deze heeft namelijk een extra bocht om het water recht naar beneden te kunnen afvoeren.
  • Telescopische sifon: Deze sifon kan je verder van je wastafel plaatsen. Dat kan handig zijn als je een wastafel inbouwt in een meubel.

Zelf afvoer installeren

Wil je zelf je afvoerbuizen plaatsen? Contacteer ons of kom gerust eens langs in één van onze toonzalen. Onze toonzaaladviseurs helpen je graag verder met het samenstellen van jouw zelfbouwpakket sanitair voor nieuwbouw of renovatie.

Sarah & Paul plaatsen zelf hun elektriciteit