Sarah & Paul plaatsen zelf hun elektriciteit

VIDEO – Sarah en Paul plaatsen zelf hun elektriciteit


In de reeks “Zelfbouw van A tot Z” bouwen Sarah en Paul een demohuis vanaf nul op. We zien hoe ze samen starten met de ruwbouw, zelf alle technieken installeren en eindigen met de afwerking.

In deze video leggen zelfbouwers Sarah en Paul zelf elektriciteit met de hulp van Sack Zelfbouw. Ze maken een plan op met hulp van deze ontwerptool en ontvangen de eerste levering met leidingen, handleiding, kabellijst en labels. Na het leggen van de kabels, volgt de 2e levering met de stopcontacten en een 3e levering met de afdekplaatjes.

Sarah heeft nog geen ervaring met het leggen van elektriciteit. Paul heeft zelf al leidingen gelegd en een zekeringkast geplaatst.

Om te weten wat Sarah en Paul precies nodig hebben, maken ze een afspraak bij Sack Zelfbouw. Aan de hand van het grondplan bepalen ze waar de lichtpunten, schakelaars en stopcontacten zullen komen. Sarah en Paul nemen hun plan mee naar de woning om alles nog eens te overlopen. Ook als ze van thuis iets veranderen, wordt de prijs meteen aangepast.

Ook benieuwd wat Sack Zelfbouw voor jouw nieuwbouw of renovatie kan betekenen? Plan volledig vrijblijvend een afspraak in één van onze toonzalen en we overlopen graag samen alle mogelijkheden.

 
 

Deze video is onderdeel van de serie “Zelfbouw van A tot Z”, een samenwerking tussen Sack Zelfbouw, Dobbit TV en andere partners. Bekijk de volledige reeks hier.

Klaar voor de eerste levering

Nadat ze hun bestelling bevestigd hebben, kunnen Sarah en Paul de eerste levering in ontvangst nemen. De elektriciteitskabels en inbouwdozen worden als eerste geleverd. Dat gebeurt in de ruwbouwfase. De materiaallijst wordt overlopen. Zo kunnen Sarah en Paul de verschillende soorten kabels leren kennen.
Bij de levering zit ook de handleiding en het plan dat ze samen met Sack hebben uitgetekend. Ook de kabellijst is toegevoegd, zo kunnen Sarah en Paul zien welke kabel van waar naar waar getrokken moet worden.

Aan de hand van de meegeleverde labels en bijhorende kabellijst weet je welke kabel naar waar gaat.

Sarah en Paul trekken nu de kabels volgens het plan. Wanneer ze aan de plaats van de elektriciteitskast komen, labelen ze de kabel met het juiste nummer. Om zeker niets te missen, vinken ze de getrokken kabel af op de kabellijst. Wanneer alle kabels zijn getrokken, steken ze de inbouwpotjes op hun plaats.

Deel 2: de stopcontacten plaatsen

Ook bij de tweede levering wordt overlopen wat er allemaal in de doos zit. Dat doen we niet enkel ter controle, maar ook zodat de zelfbouwers het materiaal leren kennen.
De medewerker van Sack Zelfbouw toont hoe je alles aansluit. Het is belangrijk dat alle stopcontacten op een correcte manier geplaatst worden. Alles staat ook nog in de handleiding, daar kan je alle stappen rustig overlopen.

De Sack Zelfbouw medewerker toont hoe je een bedieningspunt en een sensor aansluit.

Laatste bezoek: controle en aansluiting

Tijdens het laatste bezoek wordt er gekeken waar de zekeringskast moet komen. Aan de hand van de positie van de kabels en de plaats die is voorzien, wordt de zekeringkast zo optimaal mogelijk ontworpen. De zelfbouwers sluiten de stopcontacten en bedieningspunten verder aan. Met de handleiding is het aansluiten van de stopcontacten niet veel werk.

Hang de kast waterpas en op een goed bereikbare plaats. De kast komt volledig aangesloten toe, het is dus gewoon in te klikken. Nu moeten de kabels wel nog aan de kast worden aangesloten. Hier komt het nut van de labels tot zijn recht.
De labels aan de kabels moeten overeenkomen met de labels in de kast. Het is nu een simpele klus om de juiste kabel op de juiste plek aan te sluiten. Laat de labels gerust aan de kabels hangen na het aansluiten.

Bij de laatste levering zitten ook de afdekplaatjes. Die worden op de stopcontacten geschroefd en de klikplaatjes worden ook geplaatst.
Is alles aangesloten, dan kunnen de afdekplaten op de elektriciteitskast.

De klus zit er op voor Paul en Sarah, nu kunnen ze via Sack Zelfbouw een afspraak maken voor de keuring van de elektrische installatie.

“Vlotter dan verwacht”

Sarah: “Dat ging eigenlijk vlotter dan verwacht. Ik ken totaal niets van elektriciteit, maar ik heb het gevoel dat ik heel snel heb bijgeleerd en dat er weinig kans is om je te vergissen door de gestructureerde handleiding en de labels.”
Paul: “Als je de nummering van de labels strikt volgt, dan kan er weinig mislopen. Het is echt een goede handleiding. Complexere zaken worden uit handen genomen. Ook het handige softwareprogramma zorgde dat het een alles-in-één oplossing was. Alle documenten die nodig zijn voor de keuring worden door Sack Zelfbouw aangereikt. Dus dat is ook handig meegenomen.”

Ontwerp je elektriciteitsplan

Zelf aan de slag gaan en je eigen slimme elektriciteit plaatsen? Test hier onze handige ontwerptool of plan meteen je afspraak in bij Sack Zelfbouw.

Sack Zelfbouw neemt Clevr over