Elektrische laadpaal thuis

Alles wat je moet weten over een elektrische laadpaal thuis

Plannen om een elektrische auto te kopen? Elektrisch rijden wordt meer en meer aantrekkelijk voor iedereen dankzij betaalbare elektrische wagens. Sack Zelfbouw is steeds op zoek naar manieren om duurzame innovaties tot bij de doorsnee Vlaming te krijgen. Momenteel verdiepen we ons in de wereld van de laadpalen. Tijdens deze zoektocht botsten we op enkele must-knows. Deze delen we graag met jullie.

elektrische laadpaal thuis installeren


Wat zijn de voordelen van een laadpaal thuis?

Elektrisch rijden is gegarandeerd beter voor het milieu. Toch kan het nog groener. Wanneer je thuis zonnepanelen hebt, kan je ook groene energie gebruiken om jouw wagen op te laden. Dit is niet alleen de groenere optie, maar ook interessant voor de portefeuille. Zo rijd je gratis op groene energie.

Een van de nadelen van elektrisch rijden, is dat je steeds rekening moet houden met het plannen van je reis. Even ergens stoppen om je wagen op te laden betekent dat je wellicht kostbare tijd verliest. Thuis kan je laden wanneer je maar wil en dan steeds met een volle batterij vertrekken naar waar je maar wil. Je hoeft dus geen tussenstop in te plannen wanneer je binnen het potentieel bereik blijft.

Alle voordelen van een elektrische laadpaal thuis op een rij:

  • goedkoper
  • geen wachtrijen
  • altijd beschikbaar
  • veiliger
  • gebruik van eigen groene energie
  • laadverbruik eenvoudig raadplegen

Wat kost het om een laadpaal thuis te installeren?

Om een raming te kunnen maken van de kosten zijn er twee aspecten waarmee men rekening moet houden. De kosten van de laadpaal zelf en het verbruik van elektriciteit.

Kosten laadpaal

Er zijn verschillende laadpalen. Het is dus belangrijk om alle technische aspecten goed te identificeren en zo een passende laadpaal te kiezen die aansluit op jouw specifieke noden en wensen. Deze verschillen natuurlijk ook in prijs, gaande van 600 € tot 1.500 €. Hierbij komt nog eenmalig 100 € voor een verplichte keuring.

Elektriciteitskost

De kost van het verbruik is natuurlijk afhankelijk van de frequentie waarmee je de wagen gebruikt. Afhankelijk van de elektriciteitskost betaal je voor het opladen van je elektrische wagen met een eigen laadpaal tussen de 3,8 en 4,6 € per 100 km. Wanneer je je eigen groene energie van zonnepanelen gebruikt, valt deze kost zelfs weg wanneer er genoeg groene energie geproduceerd wordt.

Bij een openbare laadpaal rekenen we een gemiddelde kost van 35 eurocent/kWh, wat neerkomt op ongeveer 6,3 € per 100 km. Met een benzinewagen ben je al snel meer dan 10 € kwijt per 100 km.

Hoewel de installatie van een elektrische laadpaal thuis toch verbonden is aan een behoorlijk kostenplaatje is het dus een interessante investering. Een laadpaal heeft gemiddeld een levensduur van 10 jaar zodat het rendement op lange termijn verzekerd is, zeker in combinatie met eigen zonnepanelen.

Hoe zit het met subsidies?

Voor het installeren van een laadpaal thuis zijn er momenteel geen subsidies. Bedrijven kunnen het installeren van een laadpaal wel 100% aftrekken. Sommige lokale gemeentes en steden geven wel premies of subsidies voor elektrisch rijden. Informeer je dus goed om alle mogelijkheden te weten te komen.

Wat is een slimme laadpaal?

Zonnepanelen geïnstalleerd met een digitale meter? Dan is een slimme laadpaal wellicht iets voor jou. Een slimme laadpaal weet wanneer de energieprijzen lager zijn en speelt hierop in. Jij geeft dus in tegen wanneer de wagen ten laatste opgeladen moet zijn en tussen deze tijdspanne kiest de laadpaal zelf het meest voordelige tijdstip. Dit is niet alleen handig omdat je dan steeds het voordeligste tarief te pakken krijgt, maar ook omdat het elektriciteitsnet ontzien wordt van een avondpiek.

In combinatie met een slimme elektriciteitsinstallatie kan dit ook heel eenvoudig centraal via de smartphone beheerd worden. Sack Zelfbouw biedt elektriciteitspakketten aan met home managers van de merken Niko en KNX.

SOS laadpaal bij (ver)bouwwerken: 3 tips

De garage aan het (ver)bouwen? Misschien rijd je nu nog niet elektrisch, maar staat het wel op het programma voor in de toekomst. Dan kan het handig zijn om deze drie tips eens te bekijken zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

Tip 1: Een goede voorbereiding is het halve werk

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar om grotere problemen te voorkomen denk je best al eens na over waar de paal kan komen. Dit doe je bijvoorbeeld om te zorgen dat er voldoende stopcontacten beschikbaar zijn. Wanneer je een idee hebt van waar de paal zou kunnen komen, kan je rekening beginnen houden met de technische aspecten.

Tip 2: Bekabeling

Een laadpaal moet apart afgezekerd zijn in de zekeringskast. Tijdens de ruwbouw is het ideale moment om deze kabel al te trekken. Wanneer je dit later nog moet doen en de paal niet in de buurt komt van de kast kan dit erg duur worden.

Tip 3: Zonnepanelen

Van plan om zonnepanelen te leggen? Denk dan misschien ook al eens na over hoeveel er nodig zijn om groen te rijden. Rijden op groene energie kan zoals gezegd interessant zijn. De gemiddelde elektrische auto heeft er acht nodig.

Via deze tool van Sack Zelfbouw kan je met al deze tips rekening houden. Maak een schets van de elektrische installaties van jouw huis. Zo zie je niets over het hoofd en ben je voorbereid voor de toekomst! 

Slimme thermostaat