5 redenen om je woning te ventileren

5 redenen om je woning te ventileren


Ventileren is belangrijk. Maar waarom dan juist? Kan je niet gewoon elke dag een raam openzetten of is airconditioning niet voldoende? Het antwoord op deze vragen is negatief.

Indrukwekkend: binnenlucht kan tot vijf keer meer vervuild zijn dan buitenlucht. Diverse soorten vervuiling en vocht bedreigen de kwaliteit van de lucht in je huis. Doe je niets aan de dalende luchtkwaliteit in je woning, dan gaat je gezondheid eronder lijden. Op termijn kan je last krijgen van diverse gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn, slaapstoornissen, astma en allergieën. Bovendien tast condensatievocht ook je woning aan. Op die manier daalt de waarde van je woning. Geen fijn vooruitzicht!

We zetten de voornaamste redenen op een rijtje waarom het dus belangrijk is om je woning van een ventilatiesysteem te voorzien.

Aangenaam binnenklimaat

Het belangrijkste bij de aankoop van een ventilatiesysteem is dat de vervuilde lucht wordt afgevoerd zodat deze niet verspreid wordt in andere ruimtes van de woning.

Vroeger was ventileren minder belangrijk omdat de verse buitenlucht naar binnen kwam door bv kieren en spleten in muren en daken enz. Deze manier van ventileren was niet ideaal en er ontstond ook veel verlies van energie.

Tegenwoordig worden gebouwen veel beter geïsoleerd en zijn ze volledig luchtdicht. Er ontstaat op die manier een ongezond binnenklimaat met mogelijke geurhinder omdat de vervuilde lucht die binnen zit niet meer naar buiten kan. Goede ventilatie is dus nodig voor verse en gezonde lucht in je huis.

Ventileren is goed voor de gezondheid

Wist je dat ongezonde of geen ventilatie en dus een ongezond binnenklimaat slecht zijn voor de gezondheid? Denk maar aan symptomen zoals hoofdpijn, allergieën, astma, vermoeidheid, duizeligheid enz. Kinderen zijn hier vaak nog gevoeliger aan dan volwassenen.

Doordat huizen nu luchtdicht gebouwd worden blijft de vervuilde lucht hangen en worden bacteriën makkelijker verspreid. Zorg dus voor een goede ventilatie, zowel voor je eigen gezondheid als die van je gezin.

Airconditioning of natuurlijke toevoer aan lucht zijn niet voldoende

Wil je je gezondheid en je woning dus beschermen, dan moet je dus zorgen voor een goede luchtkwaliteit in huis.

Sommige ventilatietechnieken zijn minder goed dan andere. Zo pakt airconditioning bijvoorbeeld slechts een deel van het probleem aan. Het zorgt voor frisse lucht, maar niet voor verse lucht. Verluchten door ramen open te zetten is een andere manier. Hierdoor krijg je wel verse lucht binnen maar vaak voor een te korte periode. Een raam wordt vaak snel terug gesloten omdat het te koud wordt en omdat er energieverlies optreedt. Met een open raam komen er ook sneller insecten binnen, heb je last van lawaaihinder en kan het binnen regenen. Bovendien heb je, zeker bij nieuwe woningen, niet voldoende luchtstroom om alle vertrekken goed te ventileren. Een raam openzetten is dus lang niet voldoende qua luchtverversing.

Je moet dus zorgen voor een afzuiging van vervuilde lucht waarbij die vervangen wordt door verse, gezonde buitenlucht. Dat kan je enkel doen door te ventileren.

Ga daarom op zoek naar een goed ventilatiesysteem dat het volledige probleem aanpakt.

Minder condensatie

Nu we onze woningen steeds beter isoleren en luchtdicht maken, is ventilatie belangrijker dan ooit.

Als er te weinig geventileerd wordt, zal de luchtvochtigheid in je woning immers stijgen, zeker in natte ruimtes waar veel activiteit plaatsvindt zoals de badkamer en de keuken. Hierdoor ontstaat er condensatievocht. Dit condensatievocht zet af op de muren en kan leiden tot vochtproblemen en schimmelplekken en in een later stadium kan je verf en behang hierdoor loslaten. Het is dus slecht voor je huis, maar ook voor je gezondheid. In deze natte ruimtes is afzuiging en verversing van vervuilde binnenlucht dus extra belangrijk.

Door een goed ventilatiesysteem te plaatsen zal de luchtvochtigheid dalen en zal het condensatievocht verdwijnen.

Ventileren, wat zegt de wet?

Volgens de EPB-eisen is een ventilatiesysteem verplicht bij nieuwbouw en grote verbouwingen. Nieuwbouwwoningen moeten een ventilatiesysteem hebben waarmee je 3,6 m³ lucht per uur per vierkante meter vloeroppervlak kan aan- of afvoeren. Bovendien moeten ze voldoen aan een bepaald kwaliteitskader voor ventilatie. Dit kwaliteitskader geldt ook voor ingrijpende energetische renovaties van woongebouwen. Bij ‘gewone’ renovaties moet je enkel aan de minimale ventilatie-eisen voldoen en is een ventilatiesysteem niet verplicht. Maar zoals we al aangaven, is het wel altijd een goed idee!

Om je woning efficiënt te ventileren, heb je dus een kwalitatief ventilatiesysteem nodig. Plaats je dit via zelfbouw, dan kan je fiks besparen. Ervaring is niet nodig, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt.

Bij ons zelfbouwpakket ventilatie heb je de keuze tussen ventilatie C+ met de Renson Healthbox of ventilatie D met de Profi-Air van Begetube.

Goed om te weten: kies je voor Sack Zelfbouw, dan nemen onze specialisten de ventilatieverslaggeving voor hun rekening.

Maak een afspraak in een toonzaal naar keuze: we bespreken alle mogelijkheden op maat van jouw project en zorgen voor een gedetailleerde en volledig vrijblijvende offerte.


Welke energiepremies kan je aanvragen in 2022